luni, 18 iulie 2016

5 afterlife, after bac

nu am mai postat de mult timp recenzii, nu v-am mai dat nicio recomandare și probabil m-ați dat dispărută.. însă am dat bacul și am luat bacul cu o medie de 9,7.
da, m-am apucat iarăși de citit, însă mi-e foarte greu după un an de pauză cel puțin atunci când îmi cumpăr cărți. înainte mă interesam, citeam și recenziile voastre și îmi era foarte ușor să mă decid cu ce cărți ajung acasă. acum mai degrabă pierd câteva jumătăți de oră la raionul cu cărți despre artă și arhitectură și după realizez că.. mai există și beletristică.

clasa a 12-a nu a fost așa de groaznică cum se spune pe la ora 5 la televizor sau cum vorbesc cei care pierd timpul și după se plâng aiurea. la mine a fost mai dificil din cauză că nu prea stăteam pe acasă. trebuia să merg în fiecare weekend la bucurești pentru a face meditații la arhitectură. din ce știu, toți cei care doresc să urmeze această facultate fac toate aceste drumuri deoarece concurența este foarte mare, comisia este subiectivă iar admiterile diferă (spre exemplu în iași se merge mai mult pe geometrie descriptivă, în bucurești este necesar să ai și cultură generală în domeniu). așadar, în fiecare vineri seară trebuia să merg 40 de km din orașul meu natal până în suceava, unde luam trenul spre bucurești. mergeam tot pe această rută înapoi spre casă, ajungând la 4:20 în suceava. am avut noroc că nu am prins întârzieri foarte mari (cu două mici excepții când am așteptat două ore o legătură) și pentru că ai mei au strâns bani pentru facultate încă de când eram mică și am avut bilete la cușetă. însă nici aici nu sunt condiții extraordinare, în sensul că trenurile sunt vechi și curățenia lasă de dorit.
luni era cea mai groaznică zi. uneori, nu dormeam deloc pe tren din cauza căldurii și ajungeam foarte obosită la școală, și mi-era și mai greu pentru că primele trei ore erau foarte importante, deoarece aveam biologie, mate, română, adică materii pentru bac. de obicei, eram așa obosită încât nu mai puteam focaliza pe tablă și pe de o parte mă chinuiam să înțeleg și pe de altă parte mi-era jenă că mă vor observa profesorii și-mi vor face morală. cum eu luni stăteam mai tot timpul în pauze cu ochii închiși sau mă târam până la automatul de cafea, colega mea de bancă îmi povestea cât e de obosită ea pentru că s-a uitat la filme pe disney. nu mă plângeam de situația mea și nu îi luam peste picior pe cei care făceau afirmații de genul pentru că nu-mi place să mă cert cu oameni neimportanți. totuși, au fost câțiva colegi drăguți care mi-au înțeles situația și au încercat să mă ajute.

nu am fost în anii ăștia de liceu un elev apreciat de către profi, așa cum erau cei care se băgau în seamă aiurea, provineau de la o școală generală bună sau aveau părinți care erau în politică. numai în clasa a XII-a am primit diplomă de merit, având media generală 9,75 spre deosebire de clasa a IX-a, când am avut 8,33. nu-mi vine să cred nici eu cât m-am ridicat, având în vedere că primul an de liceu a fost un adevărat șoc pentru mine, dar și pentru alți colegi. eu, cel puțin, am fost în generală la un liceu de artă, iar acolo profesorii s-au bazat că toți elevii vor continua să învețe tot la arte. deși și eu doream acest lucru, am plecat din cauza colegilor care-mi ziceau să mă arunc în fața tramvaiului și a profesoarei de română, care ne punea să tocim pagini întregi total irelevante. când am ajuns la mate-info, la cel mai bun liceu din oraș (care a avut promovabilitate 100% la bac anul ăsta, btw), m-am lovit de matematică, chimie, fizică și de profesori care nu mai doreau să mai explice o dată, deoarece considerau că materia aceea era predată de un alt profesor.. care nu prea și-a făcut datoria, în cazul meu. cu toate astea, am fost a cincea pe clasă la bac, și am avut media mai mare ca cei care erau apreciați de profesori.

am făcut pregătire doar la matematică. la începutul anului părinții mi-au spus că mă susțin dacă eu consider că am nevoie de meditații, însă i-am surprins când le-am spus ferm că mai bine investesc banii ăia în altceva. da, am cunoscut mulți oameni care făceau pregătire la română, și primeau eseurile gata-făcute de la profesor, lucrau pe subiectul I etc. eu mi-am făcut singură eseurile, scriindu-le mai întâi pe un caiet, iar mai apoi, deoarece am simțit nevoia să le mai modific, le-am transcris pe calculator. deci, au fost eseurile mele, gândite de mine și le-am învățat cât mai logic, făcând conexiuni. deși nu tuturor tinerilor le face plăcere să citească despre țărani, despre război și despre avari, materia asta nu e chiar așa învechită precum spun unii. materia asta încearcă să ne impună niște valori și să ne ofere indicii despre specificul nostru național. ea încearcă totodată, să-i facă pe unii tineri să analizeze mult mai ușor și logic orice text, iar eu zic că asta este ceva destul de util, dacă un eseu este învățat logic și nu tocit. totodată, în orele de română ar fi interesant să se studieze și opere străine, care să-i atragă pe tineri să citească mai mult.

în fond, eu cred că asta este cea mai mare greșeală a elevilor când învață la română - tocesc. și colega mea de bancă mi-a mărturisit că ea își lasă învățatul pentru bacalaureat pe ultima sută de metri pentru că numai așa poate reține ce a tocit. ea a fost în aceeași clasă cu mine la arte, și a preferat să ia niște 10 atunci în timp ce profa asculta ce a învățat pe dinafară, în loc să învețe atunci cum să asimileze ceva și să rețină pentru un timp îndelungat. tocmai aici cred că bacalaureatul la română nu evaluează într-adevăr capacitatea unui elev de a fi bun la analiza unui text. consider că dacă s-ar strecura și niște întrebări referitoare la operă, doar ca să vadă evaluatorul că ai citit și nu ai tocit eseul de la pregă, bacalaureatul va fi mult mai eficient.

la matematică mi-a fost ușor deoarece mi-a plăcut mult mai mult materia de a XI-a și a XII-a față de cea din anii precedenți. însă nu asta a fost cheia. tot ce trebuie să faci ca să iei o notă mare la bac la mate e să lucrezi constant. dacă ai norocul să ai și o profă la școală care pune accent pe practică și nu pe teorie, așa cum nu am avut eu, e super. dacă nu, singur găsești tu măcar un coleg binevoitor care să-ți explice o integrală dubioasă. a, și mai e ceva aici: formulele la mate nu se învață. dacă ai să stai jumătate de zi cu o foaie în față și ai să scrii aceeași formulă la mate până te doare mână o vei uita a doua zi. teoremele, formulele se învață prin exercițiu. încearcă, pe cât poți, să rezolvi cât mai multe exerciții simple, cele în care trebuie doar să aplici formula și îți va fi mult mai ușor. 

biologia am ales-o deoarece informatică nu prea am făcut în liceu, iar fizica și chimia nu sunt materiile mele forte. la bio am încercat să învăț constant, în sensul că de fiecare dată când găseam puțin timp liber mai citeam o lecție. la biologie un rol important îl joacă notițele lipite pe pereți, spre exemplu cu enzimele din sucurile digestive sau efectele simpaticului și parasimpaticului. de asemenea, la biologie este important și să lucrezi teste, ca să te asiguri că n-ai uitat ceva.

sper că v-am ajutat cel puțin pe cei care dau bacul în 2017.. nu o să dispar din nou, chiar am gânduri mari cu blogul ăsta doar că, așa, din întâmplare, am și eu două admiteri de dat, iar una dintre ele e în septembrie. o zi frumoasă și ne mai auzim!

5 comentarii:

 1. Felicitări pentru rezultate! Chiar m-ai motivat să învăt cu postarea asta, mai ales că eu acum trec în ultimul an de liceu...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur sa vad inca un blogger care are aceleasi pasiuni. Felicitari pentru rezultate si sa continui asa pentru ca este destul de greu la facultate, iar daca te obisnuiesti cu ritmul, totul e bine.

  Eu sunt in anul 2 la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti si este super, dar profesorii sunt mega ciudati, iar notele sunt la fel de ciudate :)) Fiecare cu probemele lui.

  Eu nu am facut meditatii, dar am facut liceul de arhitectura, asa ca stai fara probleme.
  Succes in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bine ai revenit, Oana!! Si mult spor la admiteri, fingers crossed!

  RăspundețiȘtergere
 4. Oh, uau..
  Chiar ai avut o viata grea cu Bacul.Eu dau anul asta si imi e frica de mor, pentru ca va fi foarte multa presiune si vreau sa dau la grafica, ceea ce presupune pregatire in plus, pe langa probele pentru Bac.
  Poti dezvolta intr-o postare viitoare cum ai facut fata stresului?^^

  RăspundețiȘtergere
 5. Felicitări, Oana! Și eu sunt o supraviețuitoare a bacului :)). Și a admiterii. Bine ai revenit! Sper să reușești să completezi leapșa la care te-am nominalizat chiar aici: http://b-daydreamer.blogspot.ro/2016/08/leapsa-liebster-descopera-bloguri-noi-1.html

  RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?