Titlu: Jurnalul unui adolescent timid
Autor: Stephen Chbosky
Editura: Trei
Număr de pagini: 253
Anul apariţiei: 2013
Să stai pe margine poate fi un avantaj. Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring.
Primul an de liceu e cel mai greu.
Îţi faci noi prieteni, te îndrăgosteşti cu adevărat, nu te mai înţelegi deloc cu părinţii.
Să creşti mare e mai complicat decât ţi-ai imaginat vreodată.
"Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte-cult, vânată asiduu de adolescenţi. "
- The New York Times
Timp de un an, Charlie, un adolescent timid tipic anilor '90, îi scrie regulat scrisori unui prieten sau mai bine zis "genul de om pe care nu l-ar deranja să primească scrisori de la un puşti. Genul de persoană care ar înţelege că scrisorile sunt mai bune decât un jurnal intim, pentru că stabileşte o legătură strânsă, pe când un jurnal intim poate fi găsit".
În prima scrisoare, adolescentul îşi face o scurtă descriere, precizând la final că îi era frică de prima zi de liceu. Se simţea singur, însă îi trecea când citea cărţile primite de la profesorul de engleză, pe care le-a îndrăgit. Asta până când şi-a învins timiditatea şi s-a împrietenit cu Patrick şi cu sora acestuia, Sam. Nu a trecut mult timp şi s-a îndrăgostit de ea, fiind conştient însă că nu va accepta niciodată să fie împreună. Sam era deja fericită cu prietenul ei, iar tot ce îşi dorea Charlie era ca toată lumea să fie fericită, chiar dacă el era trist. "Şi asta înseamnă că n-o să am voie să mă gândesc niciodată la tine în felul acela, atâta timp cât eşti fericită, pentru mine e în regulă. Atunci mi-am dat seama că te iubeam cu adevărat".
Aşa suntem noi, luăm decizii proaste într-o secundă şi ne pare rău o lună, ne gândim ce le vom povesti nepoţilor chiar dacă n-am avut o relaţie, facem unele lucruri care nu ne încântă, dar sunt pentru prietenii noştrii. Ne plac poveştile de dragoste eterne şi sperăm mult timp că acestea vor fi reale, nu doar în imaginaţia noastră.
Aşa suntem noi, luăm decizii proaste într-o secundă şi ne pare rău o lună, ne gândim ce le vom povesti nepoţilor chiar dacă n-am avut o relaţie, facem unele lucruri care nu ne încântă, dar sunt pentru prietenii noştrii. Ne plac poveştile de dragoste eterne şi sperăm mult timp că acestea vor fi reale, nu doar în imaginaţia noastră.
Multă lume spune că această carte abordează aceeaşi idee cu De veghe în lanul de secară de J.D.Salinger, însă, dacă te gândeşti mai bine, personajele sunt diferite. Charlie, deşi avea o viaţă dezordonată precum Holden, avea note bune, nu era într-o relaţie proastă cu părinţii săi, nu avea o relaţie bună cu sora sa. O asemănare importantă ar putea fi interesul pentru lucrurile aparent neimportante, Holden era interesat de locul unde se duceau răţuştele, iar Charlie a întreprins o expediţie la mall pentru a afla de ce se duceau oamenii acolo. Mai sunt şi alte asemănări precum deciziile spontane şi gândurile mari.
Dacă aveţi de gând să citiţi ambele cărţi, vă recomand să citiţi cartea lui Salinger mai întâi, deoarece vă pune bazele acestui gen de carte, să zicem.
Recomand cartea nu numai celor timizi, ci tuturor adolescenţilor. Merită citită!
5/5
Stephen Chbosky a scris şi a regizat adaptarea pentru ecran a romanului său de debut, Jurnalul unui adolescent timid, un adevărat fenomen literar.
Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Stephen Chbosky a urmat cursul de scenaristică de la University of Southern California.
De asemenea, a scris scenariul pentru Rent (2005) şi a fost producător executiv şi unul dintre creatorii seriei Jericho pentru postul de televiziune CBS, serie lansată în 2006.