Titlu: Marșul cel lung
Autor: Richard Bachman (Stephen King)
Editura: Lucman
Număr de pagini: 332
Anul apariției: 2004
Autor: Richard Bachman (Stephen King)
Editura: Lucman
Număr de pagini: 332
Anul apariției: 2004
"O cufundare literară în abis, o reflecție asupra încrederii, prieteniei și curajului într-un context al violenței și al unor ierarhii valorice stranii. Un coșmar pe muchia de cuțit a groazei și nebuniei."
Dallas Morning News
"Stephen King: cel mai bun dintre scriitorii de horror și cel mai serios explorator al acestui stil, de la Edgar Allan Peo încoace. Un tur de forță impresionant. A-l citi e o mare încântare. Chintesența romancierului american. "
Atlanta Journal Constitution
Marșul cel lung este foarte generos.. dacă ești norocos vei primi o sumă fabuloasă de bani și o dorință la alegere îți va fi îndeplinită! Toți băieții sunt invitați să participe, dar nu înainte de a da un mic test, fie că au o idee clară despre ce înseamnă acest marș, fie că sunt de părere că e o farsă.
Toți cei 100 mărșăluitori pornesc din Maine și se îndreaptă spre Boston, iar aceștia trebuie să respecte anumite reguli:
- nu trebuie să scazi sub viteza de 5 mile pe oră
- în loc de mâncare primești pastile și nu ai voie să primești mâncare odată cu începerea marșului
- nu trebuie să te oprești mai mult de 30 secunde
- se primesc avertismente pentru încălcarea regulilor
- dacă ai peste 3 avertismente ești.. eliminat
- dacă trece o oră și nu mai primești niciun avertisment scapi de unul
Tot marșul în sine este ca un joc (acest lucru mi-a adus aminte de câteva secvențe din Jocurile Foamei), oamenii pariază pe anumite numere și primesc la final bani dacă acela a fost numărul câștigător. Pe mai mult de jumătate din distanța parcursă mulțimea este prezentă, însă rudele participanților au prioritate.
Astfel mai mult de 100 de băieți (există și rezerve) participă la Marșul cel lung, 99 dintre ei primindu-și biletul de ieșire, fiind împușcați dacă au prea multe avertismente. Într-un fel, Marșul cel lung este un bilet spre moarte, fiindcă pe lângă condiție fizică, îți trebuie o voință și o înțelepciune nemaiîntâlnită.
Marșul este prezentat din prisma unui băiat modest, Garraty, care n-avea o strategie și nici o certitudine că va ajunge măcar în primii 50. Astfel sunt prezentate toate poveștile pe care le spun mărșăluitorii, fiecare având o tipologie diferită, de la Barkovitch, cel care susținea că va dansa pe mormintele tuturor, până la Stebbins, care era mereu ultimul și nu ceda ușor. La final recunoaște că este fiul maiorului și că a intrat în marș doar ca să stabilească un record de distanță.
"Avertismentele răsunau sporadic. Mulțimea aclama monoton. Garraty se întrebă cum ar fi fost să stai întins în cea mai absolută tăcere, o tăcere de bibliotecă prăfuită, și să visezi visuri eterne, fără gânduri, sub pleoapele lipite, purtând veșnic costumul de duminică. Să nu-ți faci griji din motive sau bani, succes, teamă, bucurie, suferință, tristețe, sℯx sau iubire. Absolut nici o grijă. Să nu ai tată, mamă, prietenă, iubită. Morții sunt orfani. Nu au altă tovărășie înafară de tăcerea moale ca aripa unui fluture. Sfârșitul agoniei mișcării, al lungului coșmar al mersului pe drum. Trupul în seninătate, nemișcare și pace. Bezna perfectă a morții."
Lupta finală s-a finalizat între Stebbins și Garraty, însă Stebbins renunță într-un mod simplu, și anume se așează pe asfalt și așteaptă să fie împușcat. Câștigătorul nici măcar nu-și dă seama că a învins, continuând drumul din cauza nebuniei cu care mulți s-au confruntat.
3,5/5
Înainte de a publica primul său roman, Carrie, Stephen King a publicat 5 romane sub un alt nume, acesta fiind Richard Bachman. Acestea sunt: Rage, The long walk, Roadwork, The running man și Thinner. Toate aceste romane sunt scrise de Stephen King pe timpul când acesta era la facultate.
Fiindcă autorul nu a primit feedback-uri pozitive pe moment, a decis să își creeze un pseudonim, însă marele autor din spatele acestuia a fost descoperit la scurt timp.
(*pentru mai multe informații despre Stephen King vizitează una dintre recenziile de aici: Shining sau Casa întunericului*)
Se pare că Stephen King e unul din autorii tăi favoriţi :D.
RăspundețiȘtergereAruncă o privire aici: http://bianca-s-blog.blogspot.ro/2013/08/winners.html :D.
Ai o leapşă de la mine: http://oglinda-sparta.blogspot.ro/2013/08/leapsa-metalista-6.html
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta cartea din descriere. Cred (din pacate) ca daca nu vedeam recenzia pentru ea aici,nu as fi aflat prea curand de carte si ar fi fost pacat, dupa descriere pare mai mult de cat promitatoare.
RăspundețiȘtergereMersi ca ai impartasit-o cu noi ! ^^