joi, 22 septembrie 2016

5 Zece trucuri pentru zece la BAC

Bună! În sfââârșit mă pot lăuda că sunt studentă la arhitectură în București. Așadar, voi începe să postez mai des și să vă surprind cu articole mai.. altfel. Stay tuned!

Având în vedere că în ultima perioadă tot mai multă lume m-a întrebat cum am putut să iau o notă mare la BAC fără să tocesc, m-am gândit că v-ar fi folositoare şi vouă zece trucuri pentru o clasă a XII-a cât mai productivă şi un examen al maturităţii luat cu o notă cât mai mare!

🔸Trebuie să te decizi cât mai repede care este materia la alegere 
               Pe lângă română şi proba obligatorie a profilului, vei fi pus să alegi o altă materie pe care o vei da la BAC. Aceasta poate fi biologie, chimie, fizică, informatică, logică, geografie, filosofie, etc. Este important să nu îţi alegi această materie în funcţiile de notele pe care le-ai luat în anii trecuţi (pentru că profesorii pot fi subiectivi), ci trebuie să te întrebi dacă ţie chiar îţi face plăcere să înveţi biologie, spre exemplu, şi dacă nu ai acumulat anumite lacune care te-ar putea dezavantaja. De asemenea, această materie poate coincide cu specializarea pe care ţi-o alegi la facultate, cum ar fi să alegi biologie/chimie/fizică dacă dai la medicină. Nu în ultimul rând, te poți gândi și la nevoia unei pregătiri la materia respectivă - în cazul în care profesorul de la clasă nu își face bine treaba.
               Ceea ce îți pot recomanda, pe lângă celelalte sfaturi, este să alegi o materie care nu te pune în postura de a sta și a căuta un profesor cu care să faci pregătire, iar mai apoi să dai timp și bani pe meditații. Așa m-am decis și eu să aleg biologia, deoarece a fost materia pe care am ales-o pentru tezele dintr-a XII-a, dar și pentru că notițele mele mi-au fost de ajuns pentru a trece cu bine de proba la alegere.

🔸Nu este necesar să te pregătești pentru toate materiile de la BAC
               Chiar dacă mai toți colegii tăi își ocupă după-amiezile cu meditații, iar părinții te întreabă dacă nu ai nevoie de niște informații în plus, asta nu înseamnă că dacă te pregătești cu un profesor vei avea succes. Ceea ce este cel mai important, în opinia mea, este să îți găsești tu acea motivație care te face să vrei să înveți în fiecare zi și să vezi acest examen doar ca pe o dovadă că tu nu ai stat degeaba într-a XII-a și că ai potențial. În fond, și profesorul de la clasă îți poate oferi un feedback, prin teste și teze, iar dacă acesta este unul negativ este clar că ai nevoie de ajutor. În acest caz îți poți întreba profesorul sau chiar un coleg, sunt sigură că îți vor explica tot.

🔸Nu te lăsa influențat de cei care nu vor avea un viitor
               Am auzit-o și eu de o mie de ori pe aia cu "ce-o să-mi trebuiască mie în viitor comentariile la română/formulele de la mate/reacțiile la de chimie?" de obicei de la cei care își irosesc aiurea timpul. Este adevărat, nu te va întreba nimeni când te vei angaja cât face sin(a+b), dar momentan tu nu ești pus în situația asta. În fond, nota la bacalaureat este esențială pentru viitor pentru că te ajută și la admiterea la facultate, chit că e 20% sau 100%. Ea demonstrează faptul că poți, da, POȚI, să îți exprimi o opinie, să memorezi ceva logic, să rezolvi o problemă și că ești APT și vrei să treci la nivelul următor. Iar dacă nu trebuie să muți munții din loc, ci să înveți ca să ai viitorul asigurat - DE CE NU?

🔸Încearcă să îți redactezi singur comentariile
               O să vezi mulți care se laudă că au eseurile de la cei mai mari - așa, și? Pun pariu că nici măcar nu știu ce înseamnă unele cuvinte de acolo. Așa că dacă vrei să ai notă mare la română, ar fi bine să te apuci de treabă din timp și să nu cumperi eseuri de-a gata. Atunci când fitrezi tu informațiile din caiet/din culegeri și le scrii cu cuvintele tale e mult mai ușor să le înveți ulterior. Nu te complica cu prea multe cuvinte necunoscute, dar dacă sunt termeni literari, atunci scrie sub ce înseamnă. Eu mi-am scris eseurile pe calculator astfel încât să le pot corecta ușor, dar și să nu mă încurc în propriul meu scris și mi-a fost de folos - am luat 9,8 la română.

🔸Planifică-ți întotdeauna ziua/săptămâna 
               Ca să te asiguri că ai timp pentru toate materiile și pentru eventuala pregătire pentru facultate este esențial să ai mereu un program bine stabilit. Încearcă să faci mereu pauze, de obicei din 50 în 50 de minute și să nu lucrezi toată ziua la aceeași materie pentru că va începe să fie monoton. Încearcă să înveți minimum 4-5 ore zilnic și să acorzi atenție atât materiei de la clasă cât și recapitulării lecțiilor rămase.

🔸Nu renunța total la somn, sport & întâlnirile cu prietenii
               Dacă respecți sfatul de mai sus înseamnă că sigur o să ai timp să faci și lucrurile care îți plac. Spre exemplu, la sfârșit de săptămână, te poți vedea cu prietenii tăi și să vă relaxați puțin - încercați pe cât posibil să nu vorbiți despre bac. De asemenea, când mai faci pauze între 'sesiuni de învățat' este bine să mai faci câteva exerciții simple, spre exemplu abdomene, deoarece astfel ți se va oxigena mult mai bine creierul și vei învăța mult mai ușor. După ce ai terminat cu învățatul, încearcă să mai stai măcar jumătate de oră înainte să te culci și să te gândești la lucrurile pe care le-ai făcut în ziua respectivă, dar să te gândești și la planul pentru a doua zi. Este absolut necesar să dormi cel puțin opt ore pentru a fi complet odihnit a doua zi.

🔸Lipește notițe prin cameră
               Atunci când pur și simplu simți că nu poți memora ceva, ia o foaie A3 și scrie pe ea cu un marker gros formulele la matematică sau părțile din lecții care ți se par dificile. Mai apoi lipește-le prin cameră, la locuri la vedere astfel încât să le tot privești, chiar și atunci când nu vrei. Asta te va ajuta să-ți amintești noțiunile mult mai ușor.
Tip: folosește și culori dacă ai o memorie vizuală bună

🔸Practice makes perfect
               La materiile reale trebuie să știi că numai dacă lucrezi constant vei ajunge să rezolvi variante întregi cu ușurință. Dacă la început îți va fi mai greu, adică vei rezolva o variantă în trei ore, dar spre final vei ajunge să o rezolvi în numai o oră. Asta îți va fi de folos și la bac, pentru că vei avea timp să-ți revizuiești lucrarea. Dacă nu-ți iese o problemă azi, noteaz-o pe un carnețel și încearc-o și peste câteva zile - poate ai fost obosit în prima zi și nu te-ai gândit la formula potrivită! Îți recomand după ce termini cu toată materia să faci în jur de trei variante pe zi.
Tip: ascultă muzică dacă simți că nu mai ai chef să lucrezi și vei vedea că vei fi motivat să continui

🔸Fă-ți fișe recapitulative
               După ce termini de învățat o lecție sau un capitol, încearcă să sintetizezi toată informația pe o singură foaie. Mai apoi, încearcă să te întrebi lucruri din lecție, ca să fii sigur că ai înțeles. Poți să scrii întrebările pe o foaie într-o zi și să răspunzi peste câteva zile, fără să te mai uiți pe acea lecție. Dacă te ajută, poți ruga un prieten să te asculte din lecția respectivă și să insiste cu părțile din lecție pe care nu le știi.

🔸Go digital, baby
               Chiar dacă nu este ok să îți pierzi timpul pe telefon cu mesaje, facebook, etc, asta nu înseamnă că telefonul nu te poate ajuta să înveți. Există aplicații care îți interzic folosirea altor app-uri care îți distrag atenția cât timp înveți sau chiar aplicații cu lecții la biologie.
               O aplicație care m-a ajutat pe mine foarte mult a fost însă Pomotodo (disponibilă atât pe android cât și pe ios) care te ajută să monitorizezi cât ai învățat.  Atunci când începi un task, selectezi materia la care înveți, iar aplicația te va atenționa după 50 de minute (sau mai mult, tu alegi) că a venit timpul să iei o pauză. La finalul zilei, aplicația îți arată un grafic cu cât de mult ai învățat la fiecare materie și cât timp ai petrecut. Pe mine m-a ajutat mult pentru că m-a făcut să nu mai uit de pauze și să mă simt așa mândră la finalul unei săptămâni, când vedeam cât am învățat pentru fiecare materie.

Sper că v-am ajutat cu sfaturile mele și vă urez muuuultă baftă în clasa a XII-a și la BAC.
P.S.: în curând apare recenzia la dans, dans, dans de h. murakami. ne auzim!

Citește și alte articole despre școală
>> Cinci chestii enervante în clasa a unșpea
>> Cum să te descurci bine la școală dacă ești leneș

sâmbătă, 13 august 2016

3 Casa somnului de Jonathan Coe // Recenzie


Titlu: Casa somnului
Autor: Jonathan Coe
Editura: Polirom
Număr de pagini: 358
Anul apariției: 1997




      Trecând peste faptul că este absolut necesar, vital am putea spune, voi ce părere aveți despre somn?
      Considerați că este calea cea mai simplă și mai eficientă de a ne odihni sau că este o totală pierdere de timp? Într-adevăr, petrecem aproape o treime din viață stând inerți și vulnerabili într-un pat în loc să facem altceva mai important.

"Nici Napoleon nu dormea. Și nici Edison. O să vezi că mulți oameni celebri s-au comportat la fel. Ni se spune că Edison disprețuia somnul, și din punctul meu de vedere bine făcea. Și eu îl disprețuiesc. Mă disprețuiesc și pe mine fiindcă am nevoie de el". 

      Deși conducea o clinică care se ocupa de oamenii care au probleme cu somnul, doctorul Gregory Dudden considera că opt ore de somn pe noapte sunt prea multe pentru un om și în acest sens face mai multe teste ca să schimbe acest lucru. Fiind obsedat de aceste lucruri încă din timpul studenției, Gregory o urmărea pe prietena sa, Sarah, în timp ce era în REM (Rapid Eye Movement). Ulterior, ea avea să descopere că este narcoleptică, prezentând totodată și alte simptome precum cataplexia. Din cauza acestor probleme, majoritatea colegilor o considerau nebună, mai puțin un coleg de facultate, Robert, care este în stare să facă orice pentru ea, gândindu-se și la o schimbare de sex.

      Aș putea spune despre Robert că este un personaj dublu, având un rol important în desfășurarea acțiunii. Identitatea lui se bifurcă încă din momentul în care Sarah are un vis în care află că prietenul ei are o soră geamănă, Cleo. Pentru a nu ajunge să râdă de ea, Robert confirmă această informație, știind că Sarah nu ar putea s-o verifice. Robert și Cleo fac schimb de identitate, astfel încât Robert dispare și apare doar în momentele-cheie ale romanului care trebuie corelate cu detalii anterioare pentru a fi deslușite.

       Tocmai ăsta consider că este farmecul acestei lecturi: ea te provoacă să urmărești cu atenție fiecare paragraf, deoarece anumite detalii sau conversații aparent banale vor fi reluate ulterior. Inițial acestea nu sunt prea multe, iar faptul că (,) capitolele impare cuprind întâmplări din 1983-1984 iar cele pare cuprind evenimente din 1996 fac cititorul să fie puțin confuz. Totuși, stilul alert al naratorului, care trece rapid de la un cadru la altul, ca și cum romanul ar fi o compilație de scurt-metraje va face ca (aproape) toate dilemele să fie elucidate.

        Finalul este deschis, însă mi se pare că un fir narativ a fost lăsat în aer și anume cel în care se făcea legătura între un vis recurent din copilărie care-i aparținea lui Robert și un film pierdut de-al lui Salvatore Ortese din care a mai fost găsit doar un cadru. O altă nemulțumire a mea se referă tot la filme: deși ritmul narativ este unul alert, mai există și unele abateri, prilej pentru câteva personaje de a vorbi despre filme englezești. Recurența acestor episoade face, uneori, lectura să pară mai greoaie.

        Cu toate astea, pot spune că cel mai mult mi-au plăcut la acest roman personajele care nu sunt mulțumite în nici un punct al romanului cu cine sunt însă sunt în stare să facă orice lucru nebunesc pentru a-și atinge obiectivele dar și legăturile dintre acestea. Liantul dintre ele este clinica din Ashdown (supranumită Casa somnului). Pe lângă faptul că acest roman te învață o grămadă de lucruri despre somn, este totodată o lectură imprevizibilă, pe care v-o recomand tuturor.

Notă: 4/5
citește recenzia precedentă [Orizontul de Patrick Modiano] >>

luni, 18 iulie 2016

5 afterlife, after bac

nu am mai postat de mult timp recenzii, nu v-am mai dat nicio recomandare și probabil m-ați dat dispărută.. însă am dat bacul și am luat bacul cu o medie de 9,7.
da, m-am apucat iarăși de citit, însă mi-e foarte greu după un an de pauză cel puțin atunci când îmi cumpăr cărți. înainte mă interesam, citeam și recenziile voastre și îmi era foarte ușor să mă decid cu ce cărți ajung acasă. acum mai degrabă pierd câteva jumătăți de oră la raionul cu cărți despre artă și arhitectură și după realizez că.. mai există și beletristică.

clasa a 12-a nu a fost așa de groaznică cum se spune pe la ora 5 la televizor sau cum vorbesc cei care pierd timpul și după se plâng aiurea. la mine a fost mai dificil din cauză că nu prea stăteam pe acasă. trebuia să merg în fiecare weekend la bucurești pentru a face meditații la arhitectură. din ce știu, toți cei care doresc să urmeze această facultate fac toate aceste drumuri deoarece concurența este foarte mare, comisia este subiectivă iar admiterile diferă (spre exemplu în iași se merge mai mult pe geometrie descriptivă, în bucurești este necesar să ai și cultură generală în domeniu). așadar, în fiecare vineri seară trebuia să merg 40 de km din orașul meu natal până în suceava, unde luam trenul spre bucurești. mergeam tot pe această rută înapoi spre casă, ajungând la 4:20 în suceava. am avut noroc că nu am prins întârzieri foarte mari (cu două mici excepții când am așteptat două ore o legătură) și pentru că ai mei au strâns bani pentru facultate încă de când eram mică și am avut bilete la cușetă. însă nici aici nu sunt condiții extraordinare, în sensul că trenurile sunt vechi și curățenia lasă de dorit.
luni era cea mai groaznică zi. uneori, nu dormeam deloc pe tren din cauza căldurii și ajungeam foarte obosită la școală, și mi-era și mai greu pentru că primele trei ore erau foarte importante, deoarece aveam biologie, mate, română, adică materii pentru bac. de obicei, eram așa obosită încât nu mai puteam focaliza pe tablă și pe de o parte mă chinuiam să înțeleg și pe de altă parte mi-era jenă că mă vor observa profesorii și-mi vor face morală. cum eu luni stăteam mai tot timpul în pauze cu ochii închiși sau mă târam până la automatul de cafea, colega mea de bancă îmi povestea cât e de obosită ea pentru că s-a uitat la filme pe disney. nu mă plângeam de situația mea și nu îi luam peste picior pe cei care făceau afirmații de genul pentru că nu-mi place să mă cert cu oameni neimportanți. totuși, au fost câțiva colegi drăguți care mi-au înțeles situația și au încercat să mă ajute.

nu am fost în anii ăștia de liceu un elev apreciat de către profi, așa cum erau cei care se băgau în seamă aiurea, provineau de la o școală generală bună sau aveau părinți care erau în politică. numai în clasa a XII-a am primit diplomă de merit, având media generală 9,75 spre deosebire de clasa a IX-a, când am avut 8,33. nu-mi vine să cred nici eu cât m-am ridicat, având în vedere că primul an de liceu a fost un adevărat șoc pentru mine, dar și pentru alți colegi. eu, cel puțin, am fost în generală la un liceu de artă, iar acolo profesorii s-au bazat că toți elevii vor continua să învețe tot la arte. deși și eu doream acest lucru, am plecat din cauza colegilor care-mi ziceau să mă arunc în fața tramvaiului și a profesoarei de română, care ne punea să tocim pagini întregi total irelevante. când am ajuns la mate-info, la cel mai bun liceu din oraș (care a avut promovabilitate 100% la bac anul ăsta, btw), m-am lovit de matematică, chimie, fizică și de profesori care nu mai doreau să mai explice o dată, deoarece considerau că materia aceea era predată de un alt profesor.. care nu prea și-a făcut datoria, în cazul meu. cu toate astea, am fost a cincea pe clasă la bac, și am avut media mai mare ca cei care erau apreciați de profesori.

am făcut pregătire doar la matematică. la începutul anului părinții mi-au spus că mă susțin dacă eu consider că am nevoie de meditații, însă i-am surprins când le-am spus ferm că mai bine investesc banii ăia în altceva. da, am cunoscut mulți oameni care făceau pregătire la română, și primeau eseurile gata-făcute de la profesor, lucrau pe subiectul I etc. eu mi-am făcut singură eseurile, scriindu-le mai întâi pe un caiet, iar mai apoi, deoarece am simțit nevoia să le mai modific, le-am transcris pe calculator. deci, au fost eseurile mele, gândite de mine și le-am învățat cât mai logic, făcând conexiuni. deși nu tuturor tinerilor le face plăcere să citească despre țărani, despre război și despre avari, materia asta nu e chiar așa învechită precum spun unii. materia asta încearcă să ne impună niște valori și să ne ofere indicii despre specificul nostru național. ea încearcă totodată, să-i facă pe unii tineri să analizeze mult mai ușor și logic orice text, iar eu zic că asta este ceva destul de util, dacă un eseu este învățat logic și nu tocit. totodată, în orele de română ar fi interesant să se studieze și opere străine, care să-i atragă pe tineri să citească mai mult.

în fond, eu cred că asta este cea mai mare greșeală a elevilor când învață la română - tocesc. și colega mea de bancă mi-a mărturisit că ea își lasă învățatul pentru bacalaureat pe ultima sută de metri pentru că numai așa poate reține ce a tocit. ea a fost în aceeași clasă cu mine la arte, și a preferat să ia niște 10 atunci în timp ce profa asculta ce a învățat pe dinafară, în loc să învețe atunci cum să asimileze ceva și să rețină pentru un timp îndelungat. tocmai aici cred că bacalaureatul la română nu evaluează într-adevăr capacitatea unui elev de a fi bun la analiza unui text. consider că dacă s-ar strecura și niște întrebări referitoare la operă, doar ca să vadă evaluatorul că ai citit și nu ai tocit eseul de la pregă, bacalaureatul va fi mult mai eficient.

la matematică mi-a fost ușor deoarece mi-a plăcut mult mai mult materia de a XI-a și a XII-a față de cea din anii precedenți. însă nu asta a fost cheia. tot ce trebuie să faci ca să iei o notă mare la bac la mate e să lucrezi constant. dacă ai norocul să ai și o profă la școală care pune accent pe practică și nu pe teorie, așa cum nu am avut eu, e super. dacă nu, singur găsești tu măcar un coleg binevoitor care să-ți explice o integrală dubioasă. a, și mai e ceva aici: formulele la mate nu se învață. dacă ai să stai jumătate de zi cu o foaie în față și ai să scrii aceeași formulă la mate până te doare mână o vei uita a doua zi. teoremele, formulele se învață prin exercițiu. încearcă, pe cât poți, să rezolvi cât mai multe exerciții simple, cele în care trebuie doar să aplici formula și îți va fi mult mai ușor. 

biologia am ales-o deoarece informatică nu prea am făcut în liceu, iar fizica și chimia nu sunt materiile mele forte. la bio am încercat să învăț constant, în sensul că de fiecare dată când găseam puțin timp liber mai citeam o lecție. la biologie un rol important îl joacă notițele lipite pe pereți, spre exemplu cu enzimele din sucurile digestive sau efectele simpaticului și parasimpaticului. de asemenea, la biologie este important și să lucrezi teste, ca să te asiguri că n-ai uitat ceva.

sper că v-am ajutat cel puțin pe cei care dau bacul în 2017.. nu o să dispar din nou, chiar am gânduri mari cu blogul ăsta doar că, așa, din întâmplare, am și eu două admiteri de dat, iar una dintre ele e în septembrie. o zi frumoasă și ne mai auzim!