Prima carte a Rodicăi Ojog-Brașoveanu pe care am citit-o, 320 de pisici negre, m-a determinat într-un timp foarte scurt să-mi doresc să citesc mai mult dintre operele ei. Această carte nu trebuie citită doar pentru caracterul aparte al lui Mirciulică, cât și pentru istețimea de neegalat a Melaniei Lupu.
Protagonista acestui roman, o bătrânică aparent normală, Melania Lupu, este arestată pentru spargerea unui muzeu. Nu reușește să-l convingă pe maiorul Cristescu să scape de închisoare, așa că își ia rămas bun de la motanul ei, Mirciulică și pornește către închisoare, știind că nu va sta mult.
Între timp un englez veritabil, Ned Morton, ajunge în România pentru a găsi Madona de aur, o sculptură foarte valoroasă. O singură femeie știa locul unde aceasta este ascunsă, însă ea, Olga Tudor, era în închisoare, (culmea) în aceeași celulă cu Melania. Ned și alți complici români decid să organizeze o evadare, pentru a ajunge la Olga, însă femeia care trebuia să vorbească cu Ned se satură de afaceri dubioase și o trimite pe Melania.
Aceasta ajunge într-un apartament și intră în jocul lui Morton, pretinzând că știe lăcașul unde este ascunsă Madona de aur. Însă pentru a-și limpezi mintea, le cere tuturor din grupul englezului să îi caute motanul, Ned oferindu-le pentru fiecare motan câte 10 dolari. Mirciulică este găsit printre cele 320 de pisici răpite din toate cotloanele Bucureștiului.
"Mirciulica a fost al o sută optzeci și treilea motan cercetat. Spre surpriza celorlalți, răspunse admirabil testelor Melaniei. Mâncă ciocolată, trase o dușcă zdravănă de rom și ascultă cu interes povestea piticilor rătăciți în grădina de zarzavat a cumetrei Zamfira."
După tot acest circ, Melania fuge acasă, unde distruge probele care au inculpat-o și îl găsește pe adevăratul Mirciulică, mort de foame. Între timp ce pleacă spre casa grupului este urmărită de către un milițian, însă acesta este imobilizat de către Ned. O altă expediție poate fi și cea în casa Olgăi Tudor, de unde ia coordonatele și adresa unde se afla Madona de aur, ea fiind urmărită de către englez. Tot acesta îi instalează un microfon în camera bătrânei și pornește pe niște piste false.
La final, Melania dă ochii cu maiorul Cristescu, își dorește să îl șantajeze cu Madona de aur, însă își reîntâlnește colegele de celulă, Olga Tudor și Libelula, știind că va mai petrece ceva timp acolo. |
Opinia mea-
Agatha Christie a României, cum este poreclită autoarea acestui roman tare simpatic, știe să te țină cu sufletul la gură, să te amuze și să te facă să termini cartea într-o zi, maxim două. Chiar dacă titlul atrage iubitorii de pisici, această carte merită citită de toți iubitorii acestui gen!
Scor-
✘✘✘✘✘/5
Vrei să citești cartea? Apare pe data de 19 aprilie în cadrul campaniei
Biblioteca pentru ebook!
Pare interesantă cartea...şi sunt tentată să o am ca ebook.
RăspundețiȘtergereŞi văd că acum citeşti ,, Oraşul Bântui" de Stephen King...ce coincidenţă...şi le moi lecturează acelaşi roman :x
Gata, e pe Wishlist, m-ai determinat ! :D
RăspundețiȘtergereFrumoasă recenzia !
Ce tare,gosh!O vreau şi eu :O
RăspundețiȘtergereChiar am neglijat autorii români ...
Pare interesanta. Cred ca am sa o citesc...
RăspundețiȘtergere320 de pisici negre e ca o continuare a cartilor Cianura pentru un suras si Buna seara, Melania!!
RăspundețiȘtergereOricum e foarte interesanta. Iar recenzia ta asemenea, scrurta si la obiect!