Titlu: Viitorul nostru
Autori: Jay Asher și Carolyn Mackler
Editura: Leda
Număr de pagini: 365
Anul apariției: 2013
În anul 1996, nici jumătate din elevii de liceu din Statele Unite nu folosiseră vreodată internetul.
Facebook avea să fie inventat doar câțiva ani mai târziu
Emma și Josh sunt pe cale să se conecteze la propriul viitor.
Mă bucur că mă aflu printre primii care realizează o recenzie pentru acest titlu (n-am mai fost până acum în această situație). Așa că citiți. Vă poate schimba viitorul.
M-am decis să cumpăr această carte deoarece m-a impresionat ideea pe care se bazează. Seamănă puțin cu ideea filmului Mister Nobody, pe care-l recomand tuturor.
Mi-au plăcut întotdeauna cărțile care sunt scrise în trecut despre viitor (distopiile), cât și cele scrise acum din prisma timpurilor demult apuse . Însă, vă pot spune încă de pe acum că acest roman a fost sub așteptările mele. Cartea este una ușor de citit, accesibilă tuturor, aceasta prezentându-ne povestea unor adolescenți care în anii 90 descoperă Facebook-ul, totodată și viitorul lor.
"Îmi frec mâinile pe genunchi. O parte din creier îmi șoptește că ar putea fi o pagină de internet din viitor. Cealaltă urlă la prima că e o idioată. "
Short Story: După ce Emma primește un calculator de la tatăl ei vitreg, capătă totodată și o dischetă cu ajutorul căreia se poate conecta la internet. Astfel amândoi descoperă site-ul Facebook, doar că în versiunea actuală și cu profilurile actuale. Împreună cu Emma, Josh își descoperă viitorul său, cât și al prietenilor, amândoi fiind fascinați se starea lor amoroasă din viitor.
Se decid să facă câteva schimbări până când amândoi cad de acord că trebuie mai întâi să se gândească bine la prezent, nu la viitor, și devin mai mult decât prieteni.
Începutul a fost unul promițător, însă autorii nu au știut să accentueze ceea ce este important, și anume că orice lucru pe care îl facem acum ne poate influența viitorul. Și o secundă ne poate afecta viitorul. Din București putem ajunge în Londra. Putem fi căsătoriți cu Jordan Jones Junior. Sau să fim într-o relație complicată. Putem fi șomeri sau mari afaceriști. Totul depinde de noi.
În mai mult din jumătate din roman este vorba despre dorința personajelor principale -aceea că nu sunt încântați de viitoarele suflete pereche. Și deznodământul m-a dezamăgit, fiindcă i-a calmat oarecum pe cei care sperau ca Emma și Josh să se înțeleagă bine și poate să aibă o relație. Cât despre Facebook, acesta dispare pur și simplu. Ne disperă finalurile de acest tip, știu prea bine. Finalul ar fi putut fi un plus.
Același autor, altă recenzie: Cele treisprezece motive - Jay Asher
3/5
JAY ASHER este autorul romanului Cele treisprezece motive, care a figurat mai bine de un an pe lista de bestselleruri New York Times, fiind vândut în peste un milion de exemplare numai în Statele Unite, și a fost tradus în peste 30 de țări.
CAROLYN MACKLER este deținătoarea premiului Printz Honor pentru The Earth, My B-tt, and Other Big Round Things, și autoarea multor cărți de succes pentru adolescenți. Scrierile ei au fost publicate în peste 15 țări.
Am auzit de cartea asta. Pare interesantă. De Jay Asher am citit "Cele treisprezece motive". Mi-a plăcut.
RăspundețiȘtergereColaborarea asta pare mia diferită :-?.
Grea decizie dacă să fac rost de ea, sau nu :).