Autor: Rachel Ward
Editura: RAO
Număr de pagini: 250
Anul apariției: 2012
Atunci când vezi numerele tuturor, viaţa nu este uşoară. Jem nu a ştiut întotdeauna ce înseamnă acele numere, însă acum patru ani, moartea mamei sale în urma unei supradoze de heroină a făcut ca totul să fie mai clar. Numărul pe care Jem îl vede atunci când priveşte pe cineva în ochi nu este nimic altceva decât data morţii acelei persoane. Nu e de mirare că Jem a dus o viaţă de izolare până să îl cunoască pe Spider, un băiat cu totul haotic, dar care e dispus să lupte pentru ea. În timpul unei excursii la Londra, Jem vede moartea în ochii unor turişti, chiar în acea zi. Groaza care o cuprinde odată cu această realizare o face să fugă cât mai departe de acel loc, însă decizia pripită îi propulsează atât pe ea, cât şi pe Spider în capul listei de suspecţi ai atacului terorist ce a urmat imediat. Un thriller de debut captivant, îndrăzneţ, cu un final complet imprevizibil.
Ideea pe care s-a bazat acestă carte este una genială și îmi aduce aminte vag de Death Note sau de serialul Misfits. Trebuia să spun asta de la început, fiindcă acesta este pe deoparte și cel mai mare avantaj al acestei cărți.
V-ați gândit cum e să știți exact când va muri o persoană? Vi s-ar părea minunat? Dacă simțiți asta pe pielea voastră, așa cum a făcut și Jem (gem cu căpșuni) timp de 15 ani, vă veți da seama că nu e așa de superb.. De asemenea, acest lucru a băgat-o într-un mare bucluc pe protagonistă. Așadar ea decide să fugă împreună cu singurul prieten al său, Spider. Și de aici începe aventura!
Cei doi pleacă din Londra cu mai multe mașini furate, însă în cele din urmă ajung să meargă la pas prin păduri și câmpii. De la început m-am rugat ca această carte să fie ceva mai originală și să nu intre în clișeul pe care deja cred că-l știți: cei doi se îndrăgostesc nebunește și-și jură dragoste divină. Dar măcar protagonista nu avea 16 ani (cred că știți și de acest detaliu des întâlnit). Ei bine, chiar asta s-a întâmplat. Și de aici interesul meu pentru această carte a scăzut.. (bine că a fost scurtuță și ușor de citit).
❝Îmi petrecusem toată viața asigurându-mă că între mine și ceilalți era suficientă distanță. Îmi construisem un scut. Orice contact fizic cu cineva mă făcea să mă strâmb, să-mi arăt repulsia, să mă depărtez. Cu excepția lui Spider, firește. ❝
Însă speranța nu moare niciodată, nu? Finalul a salvat această carte și m-a înduioșat de asemenea. Mi-a adus aminte de finalul cărții Christine de Stephen King.
Astfel Jem deși nu își termină liceul, duce o viață decentă și scapă de problema sa cu numerele, fiind ajutată de fiul său, Adam (nu știm dacă boala este ereditară, nici numărul lui Jem - iar detaliile astea sunt perfecte pentru a te face să cumperi a doua carte dintr-o serie de duzină). N-am de gând să citesc următoarele două volume, care nici măcar nu-s apărute în România.
Per total a fost o carte decentă, cu un început surprinzător, dar autoarea s-a cam lăsat pe tânjală - însă și-a amintit la final că mai vrea să mai scoată câteva volume. Dacă v-a plăcut Sub Aceeași Stea de John Green vă recomand această carte. De asemenea, dacă vă plac serialele Skins sau Misfits, v-ar încânta să citiți acest roman (și de ce nu, întreaga serie).
*scuze dacă am fost puțin cam răutăcioasă*
3/5
Rachel Ward este o autoare britanică de romane pentru tineri. Romanul său de debut (Numere) a fost nominalizat pentru Waterstones Childrens Book Prize și Carnegie Medal.Alte două titluri apărute în 2010 respectiv 2011 continuă povestea încâlcită al lui Jem. Rachel Ward locuiește în prezent în Bath, alături de soțul și copiii ei.