duminică, 20 octombrie 2013

4 O păpușă sau alta de Sophie Hannah



Titlu: O păpușă sau alta
Autor: Sophie Hannah
Editura: Nemira (seria Suspans)
Număr de pagini: 501
Anul apariției: 2011
A fost plecată pentru doar două ore. 
Soţul ei, David, urma să aibă grijă de fiica lor de numai două săptămâni. Însă în clipa în care Alice Fancourt intră în camera copilului se dezlănţuie teribilul coşmar, fiindcă Alice susţine cu toată fiinţa că bebeluşul din leagăn nu este fiica ei, Florence.
Un thriller spectaculos. Am rămas cu gândul la el zile în şir, iar acesta este, de regulă, un semn cât se poate de bun.“ - Guardian 
Suspans de cea mai înaltă calitate.“ - Literary Review 
Sophie Hannah păşeşte pe terenul minat al emoţiilor cu o graţie de neegalat.“ - Times Education Supplement
(Nu vă lăsați amăgiți după copertă, chiar dacă aceasta nu prea reflectă cele întâmplate în carte. Filmul Hide and Seek, pe care l-am vizionat cu aproximativ un an în urmă, are același poster și sunt și câteva nume comune. Dar sunt cu totul diferite!)

Dacă nu aș fi citit ultimele 100 de pagini, n-aș fi spus că această carte a fost peste așteptările mele. O păpușa sau alta este un thriller psihologic cu nuanțe de roman polițist care te face să nu lași cartea din mână prea ușor. În cele (aproximativ) 400 de pagini, am citit niște minciuni pe care până și protagonista le făcea să pară atât de.. adevărate. Nici nu m-am gândit ce scop are acest joc, dar e important că în final.. i-a reușit.

Short Story: Alice Francourt crede că soacra sa, Vivienne Francourt, a omorât-o pe fosta nevastă a soțului său, David, pentru a reuși să îl ia pe nepotul ei sub aripa sa, tratându-l ca pe un obiect. Atunci femeia a reușit să scape fiindcă a dat vina pe un criminal, punând fire de păr de-al său peste trupul victimei. 
Pentru ca Vivienne să nu se răzbune pe ea în mod direct, Alice pleacă pentru două ore la un club de sănătate, iar când se întoarce susține că fiica lor de doar câteva zile a fost înlocuită cu alt copil care semăna foarte bine cu ea. Joacă acest teatru implicând și poliția, în frunte cu Simon Waterhouse, până când nu mai poate suporta comportamentul soțului ei care se dovedește a fi un monstru. Așa că fuge împreună cu bebelușul la o prietenă bună, ascunzându-se acolo timp de câteva zile. Decide după să-și termine planul, și anume să o dea în vileag pe Vivienne, și se duce la clubul de sănătate, îi caută în dulap celei vinovate și îi găsește poșeta fostei soții ale lui David. Este prinsă și aproape că este sufocată de soacra sa, însă poliția intervine la momentul oportun. 

Caracterul misterios este dat și de către împleticirea planurilor narative - unul fiind povestea descrisă din prisma lui Alice, iar alta din prisma poliției care investighează cazul. La început, acestea coincid din punctul de vedere a perspectivei asupra celor întâmplate, însă după  începem să ne punem semne de întrebare.
Așadar, pot afirma că finalul acestui roman este un mare plus, deoarece mi-a răspuns la toate întrebările și personal m-a surprins profund (așa de tare încât am luat în considerare meseria de criminalist).
Așadar, recomand acest roman amatorilor de cărți polițiste și nu numai. Lectură plăcută! :)
5/5
Sophie Hannah s-a născut în 1971 în Manchester. Între 1997 și 1999 a studiat la Trinity College, Cambridge, iar în perioada 1999-2000 la Wolfson College, Oxford. Este autoarea a cinci thrillere psihologice - Little face(O păpușă sau alta), Hurting Distace, The Point Of Rescue și The Other Half Lives care devin bestseller-uri imediat după publicare. Autoarea a publicat și cinci volume de poezii, studiate în prezent în învățământul superior în Marea Britanie. În prezent, Sophie Hannah trăiește în Cambridge, împreună cu soțul și cei doi copii. 


4 comentarii:

  1. Super recenzia!
    Am tot amânat, din păcate, cumpărarea cărţii, dar acum mi-o doresc mai mult ca niciodată :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca as avea curajul sa o citesc pana acum nu am citit nici un thriller.. dar m-ai convins sa ma gandesc poate imi fac si eu curaj :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nominalizare : http://denisamada.blogspot.ro/2013/10/leapsa-leapsa-cu-elementele-naturii.html >:D<

    RăspundețiȘtergere
  4. Este extraordinara cartea! Ce ma bucur ca am aflat de ea! Multumesc! Frumoasa recenzie! :))

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?