luni, 22 iulie 2013

3 [6] Disparitia statuii din parc de Rodica Ojog-Brasoveanu

Titlu: Dispariția statuii din parc
Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu
Editura: Nemira
Număr de pagini: 285
Anul apariției: 2001

Dispariția statuii din parc este ultimul roman polițist din seria Remember Melania si aduce o nouă enigmă care trebuie dezlegată de maiorul Minerva Tutovan, cu ajutorul neprețuit al deja faimoasei Melania Lupu. Sub pălaria ei de personaj vetust, Melania – coșmarul maiorului Cristescu vreme de cinci ani –, ascunde o minte și apetituri de gangster. 
Cum se va implica și ce metode ingenioase va găsi, de aceasta dată, Melania pentru a rezolva misterul dispariției statuii din parc? Cititorul va afla din această carte...
După ce am citit 320 de pisici negre de Rodica Ojog-Brașoveanu, o carte excepțională care merită savurată până la ultima pagină, m-am decis să lecturez și mai multe romane care o au ca personaj principal pe șireata Melania Lupu și zglobiul Mirciulică. Pot spune că această carte m-a dezamăgit puțin, deoarece Melania nu a fost vinovată cu nimic, dorindu-și doar să ajute miliția, iar de Mirciulică s-a amintit doar în conversații. Mă așteptam ca această carte să încheie seria romanelor cu Melania într-un mod spectaculos, însă ce s-a întâmplat a fost opusul. 
Bebe Bădescu și Dinu Candian sunt principalii vinovați în dosarul dispariției statuii de pe aleea dr. Conțescu. Defapt, data nașterii doctorului cu pricina era chiar cifrul unui seif aflat în casa familiei Candian, deși aceștia presupuneau că această comoară se află în imobilul maur de vis-a-vis. Așa că primul vinovat se decide să fure soclul statuii pentru a-și însuși comoara. Poliția intră în alertă iar cazul îi revine maiorului Minerva Tutovan, o doamnă înțepată și iute la minte. 
Melania își intră în rol și îi cere vechiului ei prieten, maiorul Cristescu, să îi facă o vizită. Ea îl informează că domnul Conțescu îi este unchi și vrea neapărat să afle ce s-a întâmplat cu statuia acestuia. Până la urmă s-a dovedit că doctorul nu avea nicio rudă, iar Melania a intrat în lista suspecților, apartamentul acesteia de pe strada Toamnei fiind filat din nou de poliție. 
Curioasă din fire, aceasta a pătruns în imobilul maur și a făcut cunoștință cu Față Galbenă, zis și domnul Schmidt, paznicul seifului. După puțin timp intră în vilă Minerva și încearcă să îl interogheze pe proprietarul imobilului maur, în timp ce subalternii ei, Moraru și Dobrescu erau în casa Candienilor, urmărind toată scena de pe un televizor ascuns după cărți. 
Seiful este descoperit în casa unde se aflau cei doi, după tencuiala casei. În aceasta se aflau multe lire sterline și o scrisoare semnată de Alain Amiran către fiul său.
3,5/5
Rodica Ojog-Brașoveanu (28 august 1939, București – 2 septembrie 2002) a fost o scriitoare de romane polițiste din Romania. A urmat primele clase la scoala „Maison de Francais” și și-a continuat studiile la liceul „Domnița Ileana” (astazi Liceul „Eminescu”). A început apoi cursurile Facultații de Drept din București, dar, după doi ani, in 1956, a fost exmatriculată pe motive politice. După un an de muncă necalificată la fabrica de medicamente Galenica, a reluat studiile de drept, de data aceasta la Iași. După finalizarea studiilor a început sa profeseze avocatura. În 1969 a debutat cu un scenariu de televiziune, iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971. După șapte ani de practică a renunțat la avocatură și s-a dedicat în întregime scrisului. Până în 1999, a publicat 35 de romane, in majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul știintifico-fantastic. Este considerată, in mod unanim, marea doamnă a literaturii polițiste românești.
- sursa: Nemira

3 comentarii:

  1. Frumoasă recenzie!:D
    Aspectul e grozav :o3.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi place mult cum scrie Rodica Ojog-Brasoveanu, ce-i drept am citit o signura carte de la ea "Cianura pentru un suras" si mi-a placut.
    p.s te-am pus si eu in blogroll :)

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?