vineri, 18 aprilie 2014

7 Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald







Titlu: Marele Gatsby
Autor: Francis Scott Key Fitzgerald
Număr de pagini: 221
Editura: Humanitas Fiction
Anul apariției: 1926 





Părerea mea: 
Este adevărat faptul că filmul Marele Gatsby a făcut (și mai) populară această carte. Am auzit că filmul este unul bun așadar m-am gândit că romanul este unul excelent. Așa fac de fiecare dată când aud că un film făcut după o carte merită vizionat.

Trecând la subiect.. romanul este unul interesant, plin de acțiune, suspans și plin cu descrieri "ce te ung la inimă". Subiectul principal al cărții este defapt personajul principal: Gatsby care este prezentat în mod direct de către narator dar și în mod indirect prin opiniile vecinului său, Nick Carraway. Cu cât citim mai mult, cu atât mai multe lucruri aflăm despre acest personaj. Norocul nostru este că aflăm mai multe despre familia sa și despre începuturile sale în afaceri tocmai înainte ca acesta să dispară din peisaj. Gatsby este un om bogat care trăiește într-o casă uriașă și luxoasă plină de valeți care-i stau la degetul mic. Periodic el organizează diferite petreceri unde majoritatea celor prezenți se auto-invită și singura lor activitate la aceste petreceri este bârfa despre gazda lor care este considerată un criminal sau un om de nimic. Gatsby este un personaj atât de controversat încât unii invitați nici măcar nu știu cum arată. În această situație se află și vecinul său, Nick care este invitat la petreceri chiar de propietarul casei.

"Oricât de intensă ar fi vibrația sau prospețimea realității, ea nu se poate măsura cu ce este în stare un om să închidă în adâncul sufletului său."

Putem crede că lui Gatsby nu-i lipsește nimic.. însă îi lipsea ceva: Daisy, o femeie deja căsătorită, cu care a avut o aventură în vremuri de mult apuse. Un alt lucru care ne încurcă povestea este faptul că soțul lui Daisy, Tom, are o amantă la New York.
Astfel se creează un "pătrat" amoros care nu are un final atât de frumos.. Mor două persoane iar celalte două își continuă viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

"Aveam acea convingere familiară că viaţa începea din nou odată cu venirea verii."

În concluzie putem spune că Marele Gatsby este o carte reprezentativă pentru perioada interbelică într-un oraș mare precum New York dar și în împrejurimile acestuia. Putem asemăna astfel romanul cu un tablou din care ne putem delecta mult mai mult.

Notă:
4/5

7 comentarii:

  1. Am găsit și eu de curând cartea prin biblioteca părinților și tot datorită filmului îmi și doresc să o citesc. Am văzut multe gifuri pe tumblr, așa că chiar sunt curioasă, mai ales la ce notă mare i-ai dat. Probabil că-l voi citi și eu cât de curând, sper, deși am atât de multe cărți pe care vreau să le citesc, off.
    Mi-a plăcut recenzia, chiar m-ai făcut și mai curioasă în legătură cu această carte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine filmul m-a ajutat să înțeleg mai bine cartea. De obicei șe recomand la pachet :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. Well, eu am vazut filmul cand a aparut si mi-a placut. Cartea am citit-o, apoi, si mi s-a parut ok, poate pentru ca stiam cam ce se intampla.
    Imi place recenzia ta.
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit si cartea si am vazut si filmul. Pot sa spun c amie mi-a placut mai mult filmul...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am un concurs cu carte la alegere daca doresti sa participi: http://in-love-with-books002.blogspot.ro/2014/04/concurs-primul-meu-concurs.html

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?