sâmbătă, 25 octombrie 2014

1 Câte ceva despre introvertiți


Când zăresc oameni timizi, mulți îi iau ca pe niște ciudățenii, niște oameni care nu au nimic de spus și de care ți-ar fi greu să te apropii. Ceea ce este total greșit, odată ce ați trecut de primul stadiu al unei prietenii, o persoană mai sfioasă se poate deschide în fața ta, asta însemnând ceva având în vedere că de obicei ei au un cerc strâns de prieteni. Însă pentru ei prietenii nu înseamnă ceea ce lumea crede în general, gen 'am ieșit odată cu el fiindcă l-a chemat un amic și deja îl pot numi prieten'. Nu vor să impresioneze, așa că nu-i prea vedea lăudându-se sau îmbrăcându-se extravagant. Totuși, ceea ce e foarte important pentru ei este susținerea prietenilor, iar un compliment le poate face cu siguranță ziua mai bună.

Deși par supărați/sictiriți, introvertiții își găsesc momentele de fericire în lucrurile simple, spre exemplu un maraton de lectură, câteva ore în care s-au deconectat de tot și au citit, o plimbare seara prin oraș singuri și alte lucruri de genul. Uneori, noi avem chef să facem și lucruri din astea, iar dacă anunțăm pe cineva că nu mai suntem disponibili, nu înseamnă că nu mai avem chef de persoana respectivă. Un lucru fain pentru un introvertit ar fi să stai lângă el și să-l faci fericit doar cu prezența ta..spre exemplu să ascultați aceeași muzică amândoi și s-o savurați, să citiți în același timp, etc. Un lucru mai puțin fain pentru un introvertit ar fi să-l duci într-un loc plin de oameni și să-l lași fără niciun prieten - va încerca să fugă cât mai repede de acolo!

Nu sunt stabili emoțional, într-un fel bipolari, tocmai fiindcă nu sunt nici indiferenți nici implicați în lucrurile cu care se confruntă zi de zi. Sunt tentați să facă un lucru nu tocmai recomandat.. să se 'descarce' pe un prieten, să îi spună tot ce are pe suflet, propoziții fără sens și alte lucruri, tocmai fiindcă ține la sfatul lor și cu ajutorul prietenilor își găsește echilibrul.

De asemenea, ei nu-și vor schimba niciodată gusturile după modă sau după ce ascultă prietenii, nu îi prea interesează ca alții să-i aprecieze doar pentru asta. Poți să fi sigur că nu își va schimba opiniile prea ușor iar atunci când își afirmă părerea, va da argumente solide pentru a susține ceea ce a spus.

De obicei, când vine vorba de dragoste, introvertiții au tendința să să se îndrăgostească de persoane asemenea lor sau de tipi/tipe normali/e și sunt oarecum speriați de cei care sunt și 'populari'. Dacă nu dai prea mare atenție detaliilor, nu vei afla în veci dacă cineva timid te place. Dacă e așa se va deschide în fața ta, va fi gata să-ți ofere chestii, va aștepta să fie cu prietenii ca să prindă curaj, eventual să bea niște bere tot în acest scop. Ei apreciază de obicei relațiile de lungă durată, iubesc cu adevărat și sunt atrași de către inteligența persoanei respective. Nu va renunța ușor la persoana de lângă el, chiar dacă i-a greșit de mai multe ori și l-a făcut să sufere, întocmai fiindcă ține cu adevărat la ea. De obicei ajunge să fie rănit și mai tare și să fie lăsat singur..

Când este rănit, un introvertit de obicei se afundă în cărți, muzică, desen sau alte hobby-uri și își pierde ușor încrederea în sine. După ce vede cine (mai) pleacă astfel din viața sa încearcă să se ridice din nou, să cunoască oameni care i se par interesanți și o ia de la capăt.

Ce mai stai? Cunoaște și tu pe cineva introvertit!

**dacă v-a plăcut voi mai reveni cu articole mai puțin formale despre psihologie

Un comentariu:

  1. Nu sunt o fire introvertită și îi mulțumesc Domnului pentru asta,pentru că eu nu prea pot să înțeleg oamenii introvertiți,dar îmi plac.Mă atrage misterul și ceea ce nu am putut niciodată înțelege.Dar să mă comport introvertit nu aș vrea.

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?