marți, 11 martie 2014

4 Prep de Curtis Sittenfeld


Titlu: Prep
Autor: Curtis Sittenfeld
Număr de pagini: 507
Editura: Polirom 
Anul apariției: 2009

Părerea mea:
Lee Fiora ia la vârsta de 13 ani decizica de a învăța la un liceu important din America, Ault, acesta fiind o unitate de învățământ de prestigiu unde pot învăța doar copiii familiilor bogate. 
Nu școala în sine, facilitățile acesteia sau potențialii colegi au îndrumat-o să aleagă acest liceu, ci faptul că în copilărie își dorea să aibă o casă mare și frumoasă, iar tatăl ei i-a spus că numai familiile care au miliarde în bănci și își dau copiii la un liceu cu internat își permit așa ceva. Complexul pe care îl avea atunci o urmează chiar când ajunge la Ault cu bursă. De la început se teme să nu fie marginalizată deoarece făcea parte din "CMJ" - clasa mijlocie de jos, însă acest lucru a ajutat-o să-și formeze un oarecare scut. Ulterior și-a dat seama că se simte "pe lângă" și că vrea totuși niște prieteni..

Romanul Prep (prescurtarea de la preparatory school) este împărțit în mai multe capitole care conțin întâmplări care au marcat-o pe protagonistă pe tot parcursul timpului petrecut la Ault. Așa cum am mai spus, la început Lee nu avea niciun prieten, ulterior a găsit-o pe Martha și după a început să se uite și la băieți.. sau mai bine zis un băiat: Cross Sugarman (așa cum îl descria Lee chiar că părea de zahăr). Chiar dacă ea nu-și dădea seama, Sug era machoman-ul liceului însă aceștia au o relație în anul terminat, mai mult ca o "întâlnire de afaceri". 

"Dar nimic nu justifică felul în care m-am purtat - am greșit, am dat-o în bară - altfel cum s-o spun? [...] Mai târziu, după tot ce s-a întâmplat între mine și Cross Sugarman, chiar l-am văzut pe Dave ca pe o etapa pregătitoare pentru Cross, ca un fel de antrenament. [...] Sunt oameni pe care îi tratam rău și așa învățam, mai târziu, cum să-i tratăm bine pe alții. Poate că asta sună ca din gura unui mercenar, dar mă simt recunoscătoare pentru aceste relații de încercare și mi-ar plăcea să cred că până la urmă totul se echilibrează - sigur, fără să-mi dau seama, și eu le-am servit altora ca practică."
 
Povestirile relatate sunt destul de interesante, însă ceea ce apreciem cel mai mult la acest gen de roman este faptul că tot ceea ce crede și simte protagonistul este descris într-o manieră aparte, într-un mod amănunțit astfel încât ne putem da seama de caracterul unui personaj foarte ușor și putem recunoaște multe tipologii des întâlnite. Și nu în ultimul rând, ajungem să ne identificăm cu protagonistul și cu deciziile acestuia (care de obicei sunt imprevizibile) pe care poate le-am luat și noi. 

"Într-o zi o să te întâlnești cu un tip care o să te iubească așa de mult încât o să te întrebi: oare de ce mi-am pierdut eu tot timpul pe vremea când eram la liceu visând la retardatul ăla egocentric? "

Este un lucru care nu mi-a prea plăcut la acest roman. Sunt conștientă că personajul-protagonist tipic al acestui tip de roman este imprevizibil, însă ultimul volum chiar m-a șocat prin faptul că Lee a devenit cu totul alta și a luat niște decizii total diferite iar modul de gândire îi era total altul. 

În concluzie, Prep de Curtis Sittenfeld este un roman destul de realist, intim, plin de umor și puțină dramă. Sau mai bine zis - dulce, acrișor și ceva fermecător!

Notă:
4,5/5

4 comentarii:

  1. Acum chiar pare interesanta, iar in ultimul timp am auzit mai multe pareri bune despre ea. :) Cred ca mi-o voi lua si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit o grămadă de păreri bune despre romanul ăsta și văd că în ultima vreme a devenit destul de popular printre noi, bloggerii. O să încerc să fac și eu rost de el cât de curând, am devenit curioasă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mai am vreo 5 pagini si o termin, iar per total parerea mea e foarte asemanatoare cu a ta. In ultimul capitol, Lee se schimba atat de mult incat ma intrebam, la un moment dat, daca e vorba despre acelasi personaj :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă bucur că Prep a devenit aşa populară prin blogosferă -- până acum o lună sau două, nimeni nu ştia de ea. Mie mi-a plăcut foarte mult cartea şi cred c-am să mai încerc şi altele de la Curtis Sittenfeld :)

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?