miercuri, 30 aprilie 2014

3 Minunea de R.J. Palacio







Titlu: Minunea
Autor: R.J. Palacio
Număr de pagini: 336
Editura: Arthur
Anul apariției: 2013




Părerea mea:
Dacă aș fi un profesor cu siguranță aș recomanda această carte elevilor mei. Chiar așa am aflat și eu de ea, de la profesoara mea de română. 
În această carte sunt prezentate, rând pe rând, tipologiile copiilor din fiecare școală: cel de care își bat joc toți (în cazul de față, Auggie - care este o minune pentru că a supraviețuit, fiind împiedicat de malformațiile feței care l-au făcut diform), cel popular, cel răsfățat, cel cu nasul pe sus, etc. Dintre toți cel care nu întâlnește fericirea prea des este Auggie, care deja este obișnuit cu faptul că toți se sperie de fața lui și fug, râd sau îl batjocoresc. Pentru acest băiețel, clasa a cincea a fost prima clasă făcută într-o școală, într-o clasă, cu profesori și cel mai rău..colegi.

"Principiul lui August Pullman:
Toți oamenii din lume ar trebui să fie ovaționați în picioare măcar o dată, pentru că toți biruim lumea."

Cu siguranță, nu a fost ușor. Superficialitatea caracterului colegilor săi i-a determinat să-și bată joc de Auggie Doggie în ultimul hal, au fost atât de răi cu el încât au creat un joc care se numea Ciuma și care era simplu (astfel încât să îl înțeleagă) și care consta în atingerea lui Auggie și după fuga până la prima chiuvetă sau sticlă de spirt pentru îndepărtarea "ciumei". Dar August era doar un băiețel normal: se juca pe playstation, citea și era mare fan Star Wars!
Probabil dacă ați terminat școala acum ceva timp și citiți această carte vi se poate părea ieșit din comun. Asta fiindcă de obicei încercăm să ne amintim doar lucrurile frumoase petrecute cât timp am fost elevi. Da, lucruri din acestea se întâmplă în școli zilnic. 

"Când se supără, mi se pare că Olivia seamănă cu o pasăre care-și înfoaie penele. Dar când e vulnerabilă ca acum, e ca un pui de pasăre care s-a pierdut din cuib.
Așa că o protejez sub aripa mea."

Există un lucru care mi-a plăcut foarte mult la această carte: faptul că acest an a fost prezentat din perspectiva mai multor personaje, făcându-ne astfel să înțelegem mai bine situația. Astfel (aproape) fiecare personaj din carte a avut o secțiune anume unde înșirau amintiri, conversații, fiecare având alt stil de a scrie, alt mod de a gândi și altă percepție asupra unor lucruri. 

Recomand această carte oricui fiindcă deși nu suntem în situația lui Auggie, sigur am fost batjocoriți pe nedrept vreodată de un coleg/o colegă.

Notă:
4.5/5

Călina, dacă mai treci pe aici îți spun din nou să nu o abandonezi, merită!

3 comentarii:

  1. Am auzit atât de multe lucruri bune despre această carte, iar recenzia ta m-a convins să o încerc și eu, și asta rapid!
    Urăsc acest bullying, am fost acolo, am văzut și alții în situația respectivă, și nu e niciodată plăcut să se profite de vulnerabilitatea, răbdarea sau înțelegerea unei persoane.
    Sună foarte bine, m-ai făcut curioasă și entuziasmată!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este prima recenzie pe care o citesc și vreau să-ți spun că este convingătoare. Poate o fi cartea sau poate pur și simplul modul în care ai prezentat-o tu. De fapt, sunt amândouă. Și ai reușit să mă convingi că este o carte care merită să se afle pe lista mea de cărți citite, cândva, în curând. Frumoasă recenzie. O zi bună să ai! :)
    îmbrățișări de la bobiță

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă recenzie! Din ce ai scris tu aici, "Minunea" pare o carte absolut diferită de ce-mi imaginam. Cred că o voi trece pe lista "de citit în vacanţă".

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?